Tarcott Amber Nectar
Sveriges första Aussie
In memoriam
I
"DEBBIE"
född 1990-06-25 död 2005-02-08
El Merino's stamtik
SKKs BRUKSAVELSPRIS
Tjänstehundcertifikat som räddningshund
Mentaltestad på korning med 231poäng 
Godk. Hkl sök (1994)
GOING STRONG:
Uppflyttad till elitklass sök den 28/4-2002!!!!
Tyvärr blev det inte aktuellt att starta i elk sök eftersom
Debbies hörsel blivit alltför dålig med åren.
"Debbie" var den allra första aussien i Sverige och kom som liten valp hit ifrån England 1990.
Knappast någon visste vid denna tidpunkt vad en Australian Shepherd var för något och även på Svenska Kennelklubben ställde man sig totalt frågande inför vad detta kunde vara för slags hund. Det dröjde faktiskt ända fram till hösten 1993 innan det gick att få en Australian Shepherd registrerad i SKK. 
 
Med Debbie startade intresset för vallning.
Här i träning med några ryatackor och en betydligt yngre Ewa
-
"Debbie" eller Tarcott Amber Nectar, var fallen efter Gefion Flashman som var född i engelsk karantän undan en amerikansk importerad tik. Flashman flyttade som vuxen till Australien där han troligtvis, i sin tur, blev den första aussien i landet. 
 
"Debbie" utbildades till räddningshund och då rasen senare blev registreringsbar tävlade hon några gånger i sökhundgruppen och blev godkänd i högre klass. Hon var även den första aussien som deltog och blev godkänd på mentaltest.
Efter sex års uppehåll i tävlandet gjorde Debbie så come-back i sök vid dryga 11,5 års ålder och är numera uppflyttad till elitklass sök!
 
Under 1994 tog plötsligt intresset för rasen i Sverige en väldig fart. Debbie hade nu sin första valpkull som kom till genom en spermaimport ifrån den amerikanske hanen ASCA WTCh Crown Point Ace of Spades HI, RTDs,c. Resultatet blev mycket lyckat även om kullen blev i minsta laget, bara 2 valpar.
Debbie fick även två kullar efter Crown Point Maxmillian varav många avkommor nu tävlar framgångsrikt och har fått utmärkta mentaltestresultat. Hon är dessutom den endea aussien i Sverige som lämnat flera vallningsmeriterade avkommor.

Debbie ligger numera bakom samtliga av El Merino's aussies.

 
Syftet med att importera Debbie var först och främst att få pröva på rasen - vilket visade sig vara ett mycket lyckosamt beslut. Debbie är visserligen inte helt perfekt men hon har på ett mycket övertygande sätt visat hur fantastisk en Aussie kan vara när den är som bäst; en verkligt sund, stabil och intelligent hund...
Från vänster: 
TjH, Tarcott Amber Nectar
"DEBBIE"
med sin dotter
SuCh, Gk vallhpr, KORAD, El Merino's Wild For Kicks 
och dotterdotter 
El Merino's Hot Stuff